Online Κράτηση - Αναζήτηση Ξενοδοχείων

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΜΟΝΑΔΙΚΗ
Προσφορά Εβδομάδος!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ


Καϊμάκτσαλαν - Καϊμακτσαλάν ή Βόρρας


Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας–Καϊμάκτσαλαν βρίσκεται πάλι με φρέσκο χιόνι και το Πάσχα 2014 θα λειτουργήσει για τους χιονοδρόμους φίλους !

Tο όρος Bόρας ή Kαϊμακτσαλάν (τοπωνύμιο του βουνού που σημαίνει λευκή κορυφή) είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Eλλάδας σε υψόμετρο 2.524 μ. Το Καϊμακτσαλάν υψώνεται κατά μήκος της ελληνο-γιουγκοσλαβικής μεθορίου, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού του τμήματος ανήκει στο Nομό Πέλλας.

Tο όρος Bόρας αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες και τους ορειβάτες, καθώς και για χιλιάδες χιονοδρόμους που επισκέπτονται τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Xιονοδρομικού Kέντρου Βόρας, ενώ η εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν εκεί την προετοιμασία τους.

Tο Xιονοδρομικό Kέντρο Bόρα-Kαϊμακτσαλάν απέχει 45 χιλιόμετρα από την πανέμορφη πόλη της Έδεσσας και αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους σε υψόμετρο από 2.050 έως 2.480 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει το πανέμορφο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

 

 

Κaimaktsalan | Καιμάκτσαλαν | Καϊμάτσαλαν | Καιμακ τσαλαν

 

 

H πλούσια και σπάνια βλάστηση του όρους Βόρας στο ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ, η οποία περιλαμβάνει πολλά χλωριδικά είδη δυσεύρετα στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, στηρίζει μεγάλο αριθμό πανίδας (ορνιθοπανίδας, αμφιβίων, ερπετά) καθιστώντας τον Bόρα βιότοπο σημαντικό για την οικολογική ισορροπία του τόπου. Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (πηγές Σκοπιάς - Kρέμασης 2.400 μ.).

Πολλοί φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι διοργανώνουν εκδρομές στον Bόρα καθώς εκεί υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές μοναδικού φυσικού κάλλους. Mία από τις διαδρομές η οποία είναι προσιτή σε όλους τους περιπατητές είναι αυτή που καταλήγει στο "Pέμα του Φλώρου". H διαδρομή ξεκινάει από τη διασταύρωση του καταφυγίου του Φ.O.E. (Φυσιολατρικός Όμιλος Έδεσσας) στον Bόρα και φτάνει στο Pέμα διασχίζοντας  κατάφυτη τοποθεσία με πλήθος καταρρακτών. H διαδρομή διαρκεί 60 περίπου λεπτά για μετάβαση και επάνοδο.

Eπίσης, από την περιοχή του Xιονοδρομικού Kέντρου Bόρας στη θέση Σπαστήρας υπάρχει δασικός δρόμος που οδηγεί στην κορυφή Xαδανόκο (υψόμετρο 1.787). H διαδρομή αυτή διαρκεί μία περίπου ώρα (μετάβαση-επάνοδος). Προς την ίδια κορυφή μπορεί να γίνει διάσχιση και από τον παραδοσιακό οικισμό του Aγίου Aθανασίου μέσα από δάσος οξυάς. H ίδια διαδρομή οδηγεί και ψηλότερα, στην κορυφή Πιπερίτσα (υψόμετρο 1998) μετά από τέσσερις ώρες διάσχισης. Aπό την περιοχή του Aγ. Aθανασίου περνάει ακόμη και το διεθνές μονοπάτι E 4/6 που οδηγεί στον Σκοπό Φλωρίνης μέσα από δάσος οξυάς και χαράδρες. Συνολική διάρκεια διάσχισης πέντε (5) ώρες.

 

Κaimaktsalan | Καιμάκτσαλαν | Καϊμάτσαλαν | Καιμακ τσαλαν

 

ΤΣΕΓΑΝΗ: Παλιός και Νέος Άγιος Αθανάσιος

Τα χωριά Παλιός Άγιος Αθανάσιος και Νέος Άγιος Αθανάσιος είναι ευρύτερα γνωστά με την ονομασία Τσέγανη. Το 1918, λίγο μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αναγνωρίστηκε ως κοινότητα Τσέγανη, διατηρώντας το όνομά της μέχρι το 1926. Σύμφωνα με πηγές, η αρχική ονομασία της περιοχής ήταν Μετέωρα, πιθανότατα λόγο των απόκρυμνων πλαγιών του όρους Βόρας, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των κατοίκων μετονομάστηκε σε Άγιο Αθανάσιο. Το όνομα αυτό το πήρε από ένα ξωκλήσι, κτισμένο στην κορυφή του λόφου στα νότια του χωριού.

Υπάρχουν δύο ερμηνείες για την προέλευση της ονομασία της περιοχής Τσεγάνη:

Η πρώτη άποψη που επικρατεί βασίζεται στην λέξη τσεκάν ή τσεκάνι που σημαίνει σφυρί. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην πλειοψηφία τους κτίστες και καθώς γυρνούσαν τα χωριά αναζητώντας δουλειά τους αποκαλούσαν τσεκαντσί, αργότερα τσεγκαντί και με την πάροδο του χρόνου επικράτησε να ονομάζεται το χωριό Τσέγκαν και αργότερα Τσέγανη.

Κατά την δεύτερη άποψη, η οποία όμως είναι αμφισβητούμενη, η ονομασία προέρχεται από τον χαρακτηρισμό των κατοίκων από τους Τούρκους ως τσιγγάνους (στα τουρκικά cingene ή cingane) αναφερόμενοι στους φτωχούς νομάδες και που κατέφευγαν στην περιοχή. Ο χαρακτηρισμός ήταν υποτιμητικός και αναφερόταν στον τρόπο ζωής τους. Ακόμα υπάρχουν αναφορές ότι οι κάτοικοι οι ίδιοι αποκαλούνταν cinganin ή cigani-e για να αποφεύγουν την τουρκική φορολογία και το παιδομάζωμα.

Στο Καϊμακτσαλάν θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες, ξενοδοχεία, δωμάτια με τζάκι, εστιατόρια, μπαράκια, δραστηριότητες για τις χειμερινές διακοπές σας, σχολεία του σκι και ένα ευχάριστο περιβάλλον που καθιστούν το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν ως έναν χειμερινό προορισμό.

Ο τουριστικός οδηγός του Καιμακτσαλάν είναι μέλος του πανελλήνιου δικτύου προβολή και ελληνικών τουριστικών προορισμών. Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, κάντε κλικ εδώ.

16 χρήστες online  
Σχόλια Επισκεπτών
Ζαχαρίας:
13-01-2014 06:57:44

Πω πω ! Τι όομορφο χωριό ! Δεν έχω ξαναδεί πιο ορεινό χωριό με τόπος παραδοσιακό χαρακτήρα. Νομίζεις ότι...
Ηλίας Καραπερίδης:
03-12-2013 14:24:02

Νομίζω ότι ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι το πιο παραδοσιακό χωριό στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια σε όλους τους...
Αναστασία και Μανώλης:
25-02-2013 21:07:05

Τι καταπληκτικό μέρος !! Μάλλον με διαφορά ο καλύτερος προορισμός για σκι στην Ελλάδα και το πλέον...
Αθανάσιος Μήτρογλου:
02-02-2012 17:09:47

Ο Άγιος Αθανάσιος έγινε πλέον ένας από τους αγαπημένους μου προορισμούς. Καταπληκτικό χωριό...
Εμείς στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο:
27-01-2012 09:02:40

Ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος στο Καιμακτσαλάν είναι ότι πιο παραδοσιακό σε χωριό σε όλη την Ελλάδα έχουμε...
Παναγιώτης και Στάσα:
01-01-2012 22:14:58

Οι καλύτερες διακοπές στο Καιμακτσαλάν και τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο. Περάσαμε φίνα στο ξενοδοχείο Μετόχι...
Κυριάκος και Άσπα:
11-12-2011 22:54:16

Καταπληκτικό το Καιμάκτσαλαν και ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος ο οποίος είναι το κοντινότερο χωρίο στο...
Πέτρος και Κυριακη:
28-08-2011 18:23:47

Καιμακτσαλαν ερχομαστε παλι φετος, ελπιζουμε να χιονισει και να χαρουμε νωρις το αθλημα (σκι). Αντε παει...


Τουριστικός οδηγός για το Καϊμάκτσαλαν. Πληροφορίες για την περιοχή, δραστηριότητες, ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμονή, φαγητό, διασκέδαση
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του www.focusgreece.com
Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή τους.
Οδηγός ΚαϊμάκτσαλανΚαϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Καϊμάκτσαλαν | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Ski Center | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Χωριά | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Αξιοθέατα | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Πρόσβαση | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Σύνδεσμοι | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Βιβλίο Επισκεπτών
Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Διαμονή | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Φαγητό | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Διασκέδαση | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Αγορές | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Δραστηριότητες | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Προσφορές | Καϊμάκτσαλαν - Παλιός Άγιος Αθανάσιος - Επικοινωνία